top of page

Fokbeleid

Een nestje Bearded Collies fokken is niet zomaar iets. Allereerst moeten de moederhond voldoen aan alle eisen die aan de fokkerij zijn gesteld door de Raad van Beheer op Kynologisch Gebied en de rasverenigingen van de Bearded Collie. Dit betekent dat ze volgens de regels getest moeten zijn op HD (heupdysplasie) en alleen met een uitslag van HD-A en HD-B mag worden gefokt. Wij vinden het echter belangrijk om ook andere zaken te testen. Daarom zullen onze dames ook op ED (elleboogsdysplasie) getest worden en sinds kort laten we ook de ogen beoordelen door een specialist aan de Universiteitskliniek in Utrecht (ECVO onderzoek) Tevens zijn onze dames op een andere aandoening aan het oog (CEA) getest middels een DNA-onderzoek.

Daarnaast stellen de rasverenigingen dat de hond ook een aantal keren naar show zal moeten zodat ze gekeurd worden op bouw en gangwerk. De Beardie moet dus wel voldoen aan een ideaalbeeld qua uiterlijk. Maar wij vinden het innerlijk, karakter eigenlijk veel belangrijker. Dit telt dan ook zwaar mee in de beslissing of we wel of niet gaan fokken met onze dames. Het eerste nestje zullen we daarom niet te vroeg plaats laten vinden, dit omdat een Beardie best laat volwassen is en ze de verantwoordelijkheid van een nestje beter aankunnen naar onze mening. Geeft ons dan ook meteen de kans om te zien wat voor karakter ze heeft en zo ook een passende partner te kunnen vinden. Dat is ook nog een hele zoektocht. We kijken niet alleen binnen onze landgrenzen. De stamboom van de potentiële partner wordt goed vergeleken met die van onze dame. Inteelt is iets wat we zoveel mogelijk proberen te vermijden, echter de Bearded Collie is heel veel jaren geleden ontstaan uit een tiental honden. De huidige Beardie is daarom altijd verwant aan elkaar. De truc is teveel herhalingen in de stamboom van de pups te voorkomen. Want hoewel je bij inteelt streeft naar een op zoveel mogelijk op elkaar lijkend resultaat, de negatieve factoren worden daardoor ook erg versterkt met alle mogelijke problemen als gevolg (denk maar aan gezondheid, karakter etc). Daarnaast moeten de karakters van de combinatie elkaar positief beïnvloeden. Immers iedereen wil een lieve stabiele en vrolijke hond toch? Ook qua gezondheid is het belangrijk goed stambomen uit te pluizen. Het probleem bij de Bearded Collie zit hem echter in de zaken waarop je niet kunt testen maar waarop je mogelijk wel groter risico loopt als de 2 zeer gerelateerd zijn aan elkaar. Dan hebben we het over auto-immuunziektes. Onder het kopje gezondheid kunt u daar meer over terug lezen. We reizen dus stad en land af om reuen te gaan bezoeken. Hele onderzoeken worden gedaan naar de ouders en grootouders van deze heren en uiteindelijk vinden we dan een reu die het beste bij onze dame past. Dan is het natuurlijk afwachten of dat wat wij vinden ook hun keuze is. Fokken is gokken roept men heel vaak. En ja dat is zeker waar omdat niet op alles getest kan worden en de natuur soms ook gewoon haar gang gaat. Maar wij proberen toch om zoveel mogelijk risico's uit te sluiten en zo tot een geweldig nest te kunnen komen.

Onze dames zullen niet meer dan 3 nestjes in hun leven krijgen, dat vinden wij meer dan genoeg voor ze. De pups groeien bij ons in de huiskamer op en krijgen vanaf het begin dus alles mee van het dagelijkse leven. Wij hebben geen kennels, alles leeft gewoon gezellig in huis. De puppy's worden zo goed als mogelijk is gesocialiseerd op het gebied van geluiden en ervaringen. Ze gaan mee naar buiten en leren al een beetje aan de riem te wandelen, zo kunnen ze indrukken opdoen. De pups worden vanaf de leeftijd van 2 weken om de week ontwormd, ze krijgen hun eerste enting of titerbepaling bij ons rond de 7 weken leeftijd, worden gechipt, krijgen een dierenpaspoort en zijn voorzien van een officiële stamboom van de Raad van Beheer en tevens een DNA profiel (het bewijs dat ze daadwerkelijk uit mams en paps geboren zijn). Daarnaast doen onze pups mee aan het biosensorprogramma. Meer hierover is te lezen op onze puppiepagina. Maar even belangrijk is dat we van ze houden, dat er geweldig voor ze gezorgd wordt, dat ze geknuffeld worden door ons vanaf het moment dat ze geboren worden. Onze Telling Tailtjes zitten altijd in ons hart en daarom vinden wij het ook belangrijk dat de nieuwe baasjes minstens zo goed voor deze Telling Tail zijn als wij. Een en ander wordt daarom vastgelegd in een contract. Niet dat er belachelijke eisen in staan, maar wel de zaken die wij belangrijk vinden zoals bijvoorbeeld dat een pup niet overbelast mag worden, dat de pup goed gebalanceerd te eten krijgt. En ook uw rechten worden in dit contract behartigd. Dit contract krijgt u altijd van te voren toegestuurd via de mail zodat u die in alle rust door kunt nemen voordat u deze tekent bij het ophalen van de hond. Duidelijkheid is belangrijk, goede verzorging is belangrijk en om die reden krijgen alle eigenaren ook nog een puppieboek mee waarin veel uitgelegd wordt over gezondheid, borstelen, voeding etc.. Daarnaast komen alle potentiële puppyeigenaren bij ons op bezoek om kennis te maken met ons en onze honden en zodat wij andersom ook meer te weten te komen over de potentiële eigenaar. Voor de duidelijkheid, een bezoek is geen garantie op een pup. We willen zo zeker mogelijk zijn dat onze Telling Tail een fantastisch leven krijgt. In het geval van twijfel van welke partij dan ook, blijft de pup van ons. Het is immers een verbinding die je voor zomaar 15 jaar aangaat en daar moet men wel zeker van zijn. Omdat onze pups zo in ons hart zitten vinden we het ook geweldig om zo nu en dan wat over hun avonturen te horen van de nieuwe eigenaren. 

bottom of page