top of page

De Bearded Collie

Raseigenschappen

De bearded collie, ook wel beardie genaamd, is een geweldige herdershond in verschillende opzichten.

Ze zijn vol van vreugde en liefde, echte gezinshonden die niet in een buitenkennel thuis horen.

Ze zijn dol op aandacht en willen maar al te graag spelen met andere honden, de baas en ze kunnen zich naar hartelust uitleven in de sport, zoals behendigheid, schapendrijven of gehoorzaamheid.

Sommige beardies willen weleens luidruchtig laten weten dat ze het naar hun zin hebben!

Ze zijn aanhankelijk, vriendelijk naar kinderen en dieren en daarmee de perfecte gezinshond!

Beardies zijn ook erg intelligent en het is een gevoelige hond die veel steun vraagt aan zijn of haar baas.

Op een positieve manier met de beardie werken is een vereiste. Over het algemeen genomen heeft een beardie geen harde correcties nodig, het belangrijkste is het belonen op het juiste moment van goed gedrag. Eigenlijk geldt dit wel voor bijna ieder ras. Een harde straf zoals slaan is uit den boze, een beardie begrijpt daar niets van en het doet meer kwaad dan dat het hem helpt een goede opgevoede hond te worden.

Ze zijn energiek en onvermoeibaar, ze behoeven dus veel beweging, maar het belangrijkste is eigenlijk nog wel om ze geestelijk bezig te houden, bijvoorbeeld met speciale hondenpuzzels / speelgoed waarbij ze na moeten denken.

Een beardie behoeft veel vachtverzorging, tenminste 1 keer per week een grote borstelbeurt waar je soms wel een paar uur zoet mee bent. Hun prachtige lange vacht brengt ook weleens problemen met zich mee, met name vuil in huis, want alles blijft in de vacht hangen. Bent u gesteld op een altijd schoon huis, dan is de beardie niks voor u. Maar zijn ze eenmaal mooi geborsteld dan is het een plaatje om te zien!

Laat u nooit verleiden tot het kort knippen/scheren van uw bearded collie, dit hoort niet, en de vacht verandert dusdanig van structuur en dikte dat het onderhouden ervan alleen nog maar lastiger wordt.

Een beardie blijft tot op hoge leeftijd speels en actief, en wil blijven werken met en voor zijn of haar baas.

Met een de aanschaf van een beardie weet je dat je een vriendje voor de rest van zijn of haar leven gevonden hebt!

 

Rasstandaard

 

Kop

De schedel is breed en vlak, de afstand van de neuspunt tot aan de stop moet even lang zijn als van de stop tot aan de jachtknobbel. Het gebit moet kompleet en scharend zijn. De oren zijn middelgroot van formaat en hangend. De ogen moeten qua kleur harmoniëren met de vachtkleur, net als de neusdop.

 

Lichaam

 

De Bearded Collie is een slanke hond, die langer is dan hoog, in de verhouding 5:4. Ondanks zijn stevige bouw mag de hond niet te zwaar tonen. De schofthoogte van een reu ligt ongeveer tussen de 53 en de 56 cm, en die van de teven tussen de 50 en de 53 cm. De voeten zijn ovaal, de staart laag aangezet.

Ze hebben een dubbele vacht: een dichte, zachte en wollige ondervacht en een rechte, harde bovenvacht. Deze mag niet krullen, hoewel een beetje slag is toegestaan. De vacht is lang, maar mag de natuurlijke lijnen van de hond niet verdoezelen.

De Bearded Collie is er in vier kleurslagen: zwart, bruin, blauw en fawn. Ook bestaat er nog de zogenaamde tri-colour. Beardies hebben meestal witte aftekeningen.

Zeer kenmerkend is de baard van de Bearded Collie, waaraan hij dan ook zijn naam dankt.

Image2.small.jpg
bottom of page